Hint astrolojisi (Vedik astroloji) Jyotish veya Jyotisha olarak bilinir. Hint astrolojisinin kökeni Hindu Vedalardır. Ayanamsa ayarlaması yapılması nedeniyle Batı astrolojisinde kullanılan tropikal zodyaktan farklı olan yıldız zodyakına dayanır. Hint astrolojisi Sidereal, Batı astrolojisi ise Tropikaldir.
Yıldızıl zodyakta yani Sidereal astrolojide zodyak 27 takımyıldızla hizalanır (her birine bir yıldız veya Nakshatra adı verilir). Zodyakın ilk burcu olan Koç, Aswini adlı ilk yıldızla aynı hizadadır.
Tropikal zodyakta, Güneş'in dünyanın ekvatorunu geçtiği uzaydaki nokta, zodyakın veya Koç burcunun başlangıç noktasıdır. Ay, Batı astrolojisindeki Güneş'e kıyasla Hint astrolojisinde anahtar Gezegendir. Bir kişinin karakteri, şansı, geleceği vb. Ay Burcu (Rashi olarak bilinir) .
Hint astrolojisinin Batı astrolojisine göre bir diğer temel farkı da gezegen konumlarının hesaplanmasıdır. Hint Astrolojisi gezegen konumları Lahiri Ayanamsa'ya dayanmaktadır. Gökyüzünde 12 tam tutulma 12 burca bölünmüştür, ve her biri gökyüzünde sabit bir yeri temsil eder. Bu nedenle, her işaret gökyüzünde 30 derecelik bir alana yayılmıştır.
Burçlar sırasıyla:
Mesha Rashi-Koç Burcu (14 Nisan - 14 Mayıs)
Vrishabha Rashi-Boğa Burcu (15 Mayıs - 14 Haziran)
Mithuna Rashi-İkizler Burcu (15 Haziran - 15 Temmuz)
Karka Rashi-Yengeç Burcu (16 Temmuz - 15 Ağustos)
Simha Rashi-Aslan Burcu (16 Ağustos - 15 Eylül)
Kanya Rashi-Başak Burcu (16 Eylül - 15 Ekim)
Tula Rashi-Terazi Burcu (16 Ekim - 15 Kasım)
Vrischika Rashi-Akrep Burcu (16 Kasım - 15 Aralık)
Dhanus Rashi-Yay Burcu (16 Aralık - 13 Ocak)
Makara Rashi-Oğlak Burcu (14 Ocak - 12 Şubat)
Kumbha Rashi-Kova Burcu (13 Şubat - 14 Mart)
Mina Rashi-Balık Burcu (15 Mart - 13 Nisan)
Jyotisha ilimi ile değişime açık olmayı, ideallerimize daha kolay ulaşmamızı, davranış biçimlerimizi, geleceği değil anı kullanabilmeyi öğretmeyi amaçlamaktadır. Bilgi bilgidir ve evrenseldir.